Dolce Vita > Реч пре

Својим чувеним филмом Dolce vita Федерико Фелини је знатно утицао на обликовање оног Рима у који ће се доселити млади Драгош Калајић, шездесетих година XX века. Журеви, гастрономија, вина, путовања, стил одевања и живљења, огромна ерудиција, заносне мелодије и заносне жене – тако често повезивани са Драгошем Калајићем – за њега су били много више од забаве, друштвене игре или обреда завођења. Били су део једног целовитог погледа на свет, једна философија и једна судбина, не само његова.
Док је још био непосредно ту, међу нама, Драгош Калајић је често објашњавао зашто је био у праву кардинал Тиљерани када је рекао: „Они који нису живели у времену пре (Француске) Револуције не знају шта је то слаткоћа живота.” Можда је то најбоље сведочио сопственим животом, знајући древни традицијски наук да се „златно доба” може обновити било када, у било којој епохи, у било коме од нас, ако то завредимо својом врлином, својом будношћу и осетљивошћу.
Ова страница на сајту Драгоша Калајића подсећаће нас на те битне елементе чувеног „једног погледа на свет”, показујући изнова да иза лакоће стоји дубина, иза шармантне опуштености висина коју ћемо тек сагледа(ва)ти. Тамо где је Драгош Калајић ове текстове по новинама потписивао псеудонимима, задржали смо их као елемент документарности. <