ДРАГОШ КАЛАЈИЋ
О дами и џентлмену

„... Oд жене не очекујем да она буде џентлмен већ да буде жена. У природи жене постоји тајанствено и мушким очима неспознатљиво језгро које је несводиво на класично одређење џентлемена. Права жена, силом своје природе, не осећа своје обавезе према логици живота званој етика. Она у томе види или осећа неку врсту кострети која спутава њену слободу, саобразну природним процесима који такође не трпе никакве бране, међе, границе и категоријална разграничења.
Жена свет види и доживљава као једну органску целину. Зато жена и најмањи удар доживљава целином свог бића, које бива сво потресено, док мушкарац, захваљујући склоности апстрактном мишљењу и сврставању ствари и појава у ограничене категорије, уме да такве ударе локализује у одговарајући домен и неутралише.
Захваљујући својој дистанци или супериорности спрам етике, жена много боље од мушкарца уме да цени етичност. Етичност је врлина коју жена највише цени код мушкарца. Жена је дубоко конзервативно биће, у најбољем, најплеменитијем смислу тог појма деснице. Она рађа живот и најбоље зна вредност и цену живота. Она од мушкарца изискује етичност јер зна, свесно или интуитивно, да је живот немогућ без етике, да је етика основна структура и логика живота. Зато свака права жена осећа безмерно задовољство кад зна да се може ослонити на једног џентлмена, првокласног и неопходног савезника у одбрани живота.
Реч десница, овде и увек, ја користим у изворном, дакле традиционалном и вечном, деонтолошком и духовном смислу, а не у модерном, политикантском. Да бисмо се бар приближно обавестили о изворном значењу деснице, довољно је да консултујемо речнике симбола. Десна страна је увек – у свим традицијама – симбол истине, напредности, здравља, светлости, снаге, лепоте, доброте. А лева – симбол лажи, назадовања, болести, мрака, слабости, наказности и зла. Зато је велики Немања, одлазећи на онај свет, поручио Србима да иду само десним путем, јер су на њему Божји, а на левом су ђаволови.” <

(Из интервјуа магазину Џентлмен)