Мапа сајта

ПУТ
У овом одељку наћи ћете проверене био-библиографске податке о делу Драгоша Калајића и одјецима, о његовом животу и знаковима крај пута. Пошто многе важне ствари човек, ко зна зашто, оставља за крај, овде су и текстови којима су се од Драгоша Калајића опростили, те 2005, његови битни „сапутници и сапатници”, од Моме Капора и Уга Гауденција до Златка Красног и Бранислава Матића, од Роберта Штекера до Радована Караџића.

ХОРИЗОНТИ
Фундаментално важни филозофски и теоријски текстови Драгоша Калајића. Они рани, који су обликовали његов живот, одредили његова каснија дела и идеале, остајући трајни међаши у српској култури (Упориште, Мапа антиутопија, Смак света), али и они познији, оснажени ватром искуства и златом мудрости, моћима погледа изоштреног до крајњег и снагом велике синтезе (Кодекс Соларног реда, Европска идеологија).
Овде су само назнаке, путокази. Ове странице, као ни друге на сајту, нису замена за читање Калајићевих књига него подстицај за то.

ИНИЦИЈАЦИЈЕ
Огледи својевремено објављени уз књиге којима је Калајић као уредник и рецензент de factoувео или поново увео у српску културу ауторе од изузетног значаја у европској историји идеја. Од примордијалне традиције и хиперборејских исходишта, преко неотрадицијске мисли у Европи XX века, до мислилаца „конзервативне револуције”, „Трећег пута” и „побуне против модерног света”.
Ко зна када би и како, с каквим (не)разумевањем и каквим посредовањем, они стигли до српског читаоца, да и те писце и публику није иницирао Драгош Калајић серијом погодака усред мете.

СЛИКАРСТВО
Текстови о сликарству Драгоша Калајића, поводом његових великих изложби, од београдске галерије „Себастијан” до римске „Елеутери”, или „без повода”, с разлозима који надилазе догађаје и календаре. Поврх свега, као мост и као круна, стоји Калајићев текст о сликарским протагонистима „београдског погледа на свет”, поводом истоимене колосалне изложбе коју је осмислио и реализовао 1991.

ГАЛЕРИЈА
Са ових двери воде два рукавца, у две узбудљиве изложбене дворане. У једној су слике Драгоша Калајића из свих његових стваралачких фаза, од 1960-их до средине прве деценије трећег миленијума. У другој су фотографије из Калајићевог личног албума, четрдесет шест њих, од колевке и малишана у једном чубурском дворишту тачно насред XX века, до „осмејка који прекрива све” из 1996.

КЊИЖЕВНОСТ
Књижевна дела Драгоша Калајића: прегледи, пресеци, извод.
Плус: Калајић о књижевности.

АРЕНА
Интервјуи Драгоша Калајића, огледи, беседе и предавања, важни сусрети и разговори. Поље акције и борбе непрестане „у овој арени универзума”. Текстови и документи који сведоче о најнепосреднијем личном ангажману Драгоша Калајића у друштвеном и политичком животу, у земљи и иностранству, нарочито током ратних 1990-их.

GENIUS LOCI
Право путовање је, разуме се, метафизички појам и алхемијски чин. Овде су неки од најлепших путописа Драгоша Калајића, истинског путника и посвећеног радозналца, чије је свако путовање својеврсна гралска потрага.

DOLCE VITA
Није реч само о Фелинијевом филму и Риму 1960-их, који ће знатно утицати на формирање Драгоша Калајића у трећој деценији његовог живота, па и касније. У сфери видљивог „журеви, гастрономија, вина, путовања, стил одевања и живљења, огромна ерудиција, заносне мелодије и заносне жене...” Иза тога било је, заправо, нешто неупоредиво више и дубље. Погледајте.

МИСЛЕНИК
Волео је такво читање, такве рубрике у часописима и такву методологију писања. Волео је такво „васпитавање младих принчева”. Стога је Мисленик у ствари неизоставан на сајту Драгоша Калајића. Пред вама ће се отворити две могућности. Мисли Драгоша Калајића (сакупљене из његових дела) и Исписи Драгоша Калајића (које је он сам извадио током својих вишедеценијских лектира).
Бирајте редослед, али не пропустите ништа.

ВИДЕО
У овом одељку биће постављани одабрани делови из Калајићевих ТВ емисија, серијала, документарних филмова и интервјуа. Грађа је велика и нарастаће постепено. Зато навраћајте овде редовно.