„Драгошдан”
кинотека, београд, 6. децембар 2012.

Једнодневна културно-меморијална манифестација Драгошдан својеврсни је омаж животу и делу Драгоша Калајића (1943-2005), интелектуалца и уметника који је оставио дубок и особен траг у београдској, српској и европској култури. Кинотека је имала важно формативно место у интелектуалном и уметничком стасавању, као и у „сентименталном васпитању” генерације којој је припадао Калајић. Није била само део „домаће митологије” Београда, него је уграђена у „поглед на свет” тог доцније елитног и репрезентативног круга београдске културе. Драгош Калајић није пропуштао прилике да то истакне, и у својим књигама, и у ТВ емисијама, и у другим јавним иступима, доприносећи свакако да и касније генерације београдских клинаца буду привржене Кинотеци и дубоко свесне њеног изузетног културног значаја.
И због свега тога, одржавање културно-меморијалне манифестације Драгошдан управо у простору Музеја Кинотеке даје целом овом програму посебну димензију и значење.
Планирано је да то надаље буде редовна манифестација, једном у години. Ова из 2012. заувек ће бити прва у низу (дужину низа сада не можемо сагледати). Стога ћемо овде навести детаљан програм првог Драгошдана. За овогодишњег посетиоца биће то корисна информација, за будућег летописца важна грађа. А осталима — свакоме према његовој сопственој мери.

 • Реч пре (17 сати)
Динко Туцаковић
Мало уводно слово о манифестацији и неформално отварање изложбе фото-портрета Драгоша Калајића у фоајеу Музеја Кинотеке, из различитих раздобља његовог живота. (Фотографије су мотивски и поетички у складу са филмичношћу простора у којем се постављају.)
Подела штампаних програма Драгошдана, са сатницом и кратким пратећим текстовима. Најава филма Чудна девојка.

I - „Чудна девојка”, пројекција филма
У филму Чудна девојка (1962, црно-бели, 103 минута) редитеља Јована Живановића, Драгош Калајић тумачи епизодну улогу (Боб). Могло би се рећи да је то, симболички и практично, његово „ступање на сцену”, „иницијација у јавност”.

• Пауза (20 минута)
Реч: Небојша Пајкић
О претходном филму, младом Калајићу, кинематографији шездесетих и епохи „златних дечака у сивом Београду”. Културолошки и уметнички контекст. Најава Јакопетијевог филма, који следи. Важност тог филма за младог Калајића и за формирање његовог „погледа на свет”.

IIПсећи живот, пројекција филма
Документарни филм Псећи живот Гвалтијера Јакопетија (Gualtiero Jacopetti: Mondo cane), из 1963, имао је посебно место у сазревању идеја и погледа на свет Драгоша Калајића и његове генерације. Чувени мајстор филмско-документарне критике модерног друштва, кога је Драгош и лично упознао током свог боравка на студијама у Италији, трајно је утицао на овај део елитног европског интелектуалног спектра. Стога пројекција овог филма има, и фактографски и симболички, јасну улогу у програмској структури првог Драгошдана.

• Пауза (20 минута)

III - www.dragoskalajic.com
Једносатно премијерно представљање сајта посвећеног Драгошу Калајићу и његовом делу, средишњи део првог Драгошдана. Структура, садржина и естетика сајта. Пројекција страница сајта, разговор о пројекту и његовом даљем развоју. Полазећи од одељака сајта, који осветљавају различите аспекте Калајићевог дела и живота, о његовој филозофији, књижевности, сликарству, телевизијским емисијама (...) говоре:
Рајко Петров Ного
Миодраг Јанковић
Слободан Антонић
Бранислав Матић.

• Пауза (20 минута)

IVМон Блан, избор из ове чувене ТВ емисије
Специјално за ову прилику припремљени и монтирани избор из познатог ТВ серијала чији је аутор и водитељ био Драгош Калајић.
• Водич кроз пројекцију: Драган Ћирјанић, редитељ „Мон Блана”

Мали завршни коктел у фоајеу Музеја Кинотеке
Крај