Пројекти > Изабрана дела Драгоша Калајића

Време је за ново читање Драгоша Калајића, како рекосмо, „очишћено од свега споредног, случајног и сувише личног”. За „смирено превредновање и нормализацију у поимању, без шума борбе у којој су настајале неке његове књиге и текстови, без суревњивости и псеудоидеолошких кривих огледала. Тако прочитаног Калајића ваља изнова и трајно позиционирати у српској и европској култури, за традицију будућности о којој је и сам говорио и сневао.”
Време је да дела Драгоша Калајића проговоре сама собом и да их поново чујемо, бољи и искуснији и паметнији. И нове генерације, стасале након ратова у рушевинама Југославије, имају право на свој сусрет са знањима и идејама које је у српској култури и мишљењу оличавао Калајић.
Све то више није потребно Драгошу Калајићу, него нама, нашем друштву и култури.

Отуд пројекат Изабраних дела Драгоша Калајића. Предвиђено је да буде објављено 18 књига, у 7 кола. Увек ће у пару излазити једна стара, давно објављена, и једна нова књига, премијерна. Све раније објављиване књиге биће темељно редиговане и из њих отклоњене лекторско-коректорске, штампарске и друге грешке настале у хитњи и стицајем неповољних околности, као натрух „тегобне земаљске прозе”. Све, и старе и нове, имаће квалитетан предговор или поговор, који ће олакшати разумевање новим читаоцима, али и позиционирање књиге у корпусу Калајићевих дела и српској култури.
Ритам излажења књига зависиће од моћи и планова издавача, али би подухват свакако требало окончати до лета 2015, када је десета годишњица од смрти писца.
Преговори су у току.
Због замашности и озбиљности овог захвата, јасно је да Изабрана дела Драгоша Калајића не треба да излазе као део алтернативне или маргиналне културне продукције, него као осведочена културна вредност.

Наслови и редослед

Коло I

1. Упориште (Рехабилитација структуре интегралног човека)

2. Иницијације
(Огледи Драгоша Калајића о великанима традицијске мисли које је он, уреднички и издавачки, увео у српску културу)

Коло II

3. Мапа (анти)утопија

4. Филозофија уметности
(Теоријско-филозофски текстови Драгоша Калајића о уметности и уметницима)

Коло III

5. Смак света

6. Писци бога Марса
(Први део: Огледи Драгоша Калајића о писцима-ратницима. Други део: Најбоље ратне репортаже Драгоша Калајића)

Коло IV

7. Европска идеологија

8. Живот је путовање
(Најлепши путописи Драгоша Калајића)

Коло V

Три романа Драгоша Калајића
9. Космотворац
10. Последњи Европљани
11. Српска деца царства

Коло VI

12. Америчко зло
13. Издана Европа
14. Српско добро
15. Русија устаје

Коло VII

16. Кодекс Соларног реда & Појмовник Драгоша Калајића
17. Кршевина (Поема, са поговором)
18. Зимски солстицијум (Дневник последњих година. Најважнији интервјуи, нарочито они дати у последњим годинама живота. Три опроштајна текста: „Последњи Хиперборејац”)