Пројекти > Легат Драгоша Калајића

Био је то необичан и плодотворан живот, обележен, поред осталог, геслом: „Боље је један дан живети као лав, него хиљаду година као црв.” Никада у том животу и делу дужина није претпостављана интензитету, лакоћа дубини, линија мањег отпора пуноћи или омиљеност истини.
Била је то снажна стваралачка личност која је имала моћ да цепа засторе и ствари назива правим именом, да буди, окупља и покреће. Личност-средиште.
Замисао да се формира културни центар Легат Драгоша Калајића заснива се управо на идеји средишта. Средишта културе и знања, филозофије и музике, речи и слике, лепоте и племенитости. То средиште — Легат Драгоша Калајића — било би у Београду, на Чубури, у улици некада Филипа Филиповића а данас опет Сазоновој, у кући у којој је одрастао и живео, стварао и минуо Драгош Калајић. У дому из ког је одлазио на своја несагледиво далека путовања и у који се увек враћао. У специјално уређеном простору у којем су и данас његове слике и његова библиотека, штафелај на којем је сликао и сто на којем је писао. Одаје пуне његових замишљености, корака и бдења.
Породица се постарала да тај простор уреди тако да се у њему може поставити стална изложба Драгошевих слика, али и да се могу одвијати елитна предавања, камерни концерти, мање филмске и видео пројекције, нарочити симпозиони. Неки од тих програма, увек састављених у духу Калајићевог дела и наслеђа, били би егзотеријски (у питагорејском значењу те поделе), на друге би и учесници и публика долазили само по позиву и по начелу квалитета. Из Србије и света. Илустрације ради, ево само неких од области знања и мишљења ка којима би била подешена оптика овог средишта:
• Традицијске доктрине Истока и Запада
• Древне целине знања и посвећења, такозване архаичке синтезе (артимологија, астрологија, алхемија, друидска баштина, зороастријанство, гноза, „конзервативна револуција Христовог објављења”...)
• Хипербореја
• Филозофија историје
• Филозофија културе
• Историја идеја
• Геополитика и геоекономија
• Евроаријске, словенске и српске студије
• Уметност. Историја и филозофија уметности, идеје и естетике, ствараоци и покрети
• Феноменологија модерне културе и „цивилизације спектакла”. (...)

Такав, Легат Драгоша Калајића сигурно би убрзо постао нарочито и важно место на културној мапи Београда и европске Европе.
Године 2007. ова идеја била је на корак до реализације. Калајићеви најближи учинили су све што је до њих, на потпуно непрофитној основи (напротив, улажући сопствени труд и средства, те стављајући на располагање вредну породичну баштину). Изостале су, међутим, неке друге неопходне подршке, почев од оних у одговарајућим институцијама града и државе.
Али од ове племените идеје није се одустало, реализација је само одложена. Сачекаће на нека друкчија свитања у Србији, када опет будемо управљали својим градом, својом државом и својим животима. Сачекаће, можда, и на неке људе боље и мудрије од нас. <