ОПРОШТАЈ РИМСКЕ „РИНАШИТЕ” ОД ДРАГОША КАЛАЈИЋА

Мисија која се наставља

Драгош Калајић, наш пријатељ, моћни глас европског препорода, интелектуалац који се бори без страха и без повијања пред либерал-демократским тоталитаризмом што притиска свет, отишао је у први послепоноћни сат.
Сенатор Републике Српске, коју киње атлантске силе, аутор есеја и књига изузетне историјске и културне тежине, онирични естета и реалиста у својим фигуративним делима, сведок и предводник воље за побуном последњих Европљана који нису поклекли пред присилним падом њихове велике отаџбине, обукао је своје бело одело, насмешио се својим драгима, својој Верици и својој Соњи, породици и свим пријатељима, а онда је постао прах у своме вољеном Београду.
Али, он сигурно није напустио наш свет. Његов живот и његова мисија нису завршени. Незабораван је у срцима оних који су му били блиски и подстицајан за нове битке и победе.
Задњи ангажман његовог бића, његове геополитичке национал-европске визије, било је учешће у грађењу српско-европског моста, часописа „ЕВРОПА НАЦИЈА”, нове осовине отпора наше отаџбине: од Рима до Београда, од Београда до Москве. А то је и наш пут, пут дневника Ринашита, наш ангажман, наше дело.
Знамо да он и сад зна да може рачунати на нас.
Знамо да смо чувари и саучесници његових жеља, његове воље, да будемо носиоци вечних европских и свечовечанских вредности.
Знамо да није утопија да се доживи препород наше Европе, да се поново изгради Европа достојна свог имена. <

Др Уго Гауденци

(Навод према: „ЕВРОПА НАЦИЈА”, Београд, број 2, август 2005,
www.e-nacija.com)