„Драгошдан”

кинотека, београд, 6. децембар 2012.
17-23:30

 

Једнодневна културно-меморијална манифестација Драгошдан својеврсни је омаж животу и делу филозофа, сликара и писца Драгоша Калајића (1943-2005), интелектуалца и уметника који је оставио дубок и особен траг у београдској, српској и европској култури. Кинотека је имала важно формативно место у интелектуалном и уметничком стасавању, као и у „сентименталном васпитању” генерације којој је припадао Калајић. Није била само део „домаће митологије” Београда, него је уграђена у „поглед на свет” тог доцније елитног и репрезентативног круга београдске културе. Драгош Калајић није пропуштао прилике да то истакне, и у својим књигама, и у ТВ емисијама, и у другим јавним иступима, доприносећи свакако да и касније београдске генерације буду привржене Кинотеци и дубоко свесне њеног изузетног културног значаја.

И због свега тога, одржавање културно-меморијалне манифестације Драгошдан управо у простору Музеја Кинотеке даје целом овом програму посебну димензију и значење.

Програм почиње у 17 сати, уводном речју Динка Туцаковића, управника Музеја Кинотеке, и отварањем мале изложбе фото-портрета Драгоша Калајића у фоајеу Кинотеке.

Следи, од 17:15, пројекција филма Чудна девојка Јована Живановића (1962, црно-бели, 103 минута), у којем Драгош Калајић тумачи епизодну улогу (Боб), што представља, симболички и практично, његово „ступање на сцену“ и „иницијацију у јавност“.

У 19.15 следи слово проф. Небојше Пајкића. О Чудној девојци и епохи „златних дечака у сивом Београду“, о значају филма за „поглед на свет“младог Калајића и његове генерације, а нарочито филма Псећи живот Гвалтијера Јакопетија, чија пројекција следи од 19:30.

У 21:30 на програму је премијерно представљање сајта www.dragoskalajic.com. О Драгошу Калајићу и његовом делу говоре Бранислав Матић, Слободан Антонић, Миодраг Јанковић, Рајко Петров Ного и Драган Ћирјанић.

У 22:30 биће приказан четрдесетпетоминутни избор из Мон Блана, серијала ТВ емисија Драгоша Калајића.

Мали завршни коктел у фоајеу Кинотеке је у 23:15.

Мејлинг листа